Leefbaarheid
In ons beleidsplan is opgenomen dat wij met de pumptrackbaan de leefbaarheid willen verbeteren. Dit willen wij graag nader toelichten.
Er bestaat geen vastomlijnde, breed toegepaste definitie van leefbaarheid. Het woordenboek van Van Dale omschrijft ‘leefbaar’ als ‘geschikt om erin en ermee te leven’. Toch wordt de term ook nog steeds gebruikt als het gaat over omgangsvormen in het publieke domein. Ook wordt regelmatig een verbinding gelegd met gezondheid, geluk en welbevinden.
Welbevinden staat voor de mate waarin iemand zich geestelijk en sociaal goed voelt. Het gaat dus over lekker in je vel zitten, maar ook over tevreden zijn met je leven. We kunnen onderscheid maken tussen emotioneel, psychologisch en sociaal welbevinden. Tezamen bepalen die of jij je tevreden voelt met je leven zoals die nu is, ondanks eventuele lastige omstandigheden zoals een ziekte, beperking, financiële zorgen ect.
Onderzoek wijst uit dat in veel wijken bevolkingsgroepen uiteengroeien door verschillen in inkomen, opleiding, etniciteit en participatie op de arbeidsmarkt.
Het begrip leefbaarheid gaat over de aantrekkelijkheid van een gebied of gemeenschap om er te wonen, leven, sporten, elkaar te ontmoeten, te spelen, elkaar hulp te vragen en meer. De term lijkt een containerbegrip voor allerlei kwaliteitskenmerken van een leefomgeving.
Het gaat in ieder geval niet alleen over de fysieke aspecten van een leefomgeving maar ook over de sociale en welzijnsaspecten.
Mensen ervaren dat de leefbaarheid in hun wijk of buurt beter is als de kwaliteit van hun dagelijkse leven verbetert. Duidelijk is dat bij de beoordeling van de mate van leefbaarheid verschillende factoren (indicatoren) een rol spelen. In ieder geval horen daartoe:
- Een dak boven je hoofd, verzekerd zijn van genoeg inkomen, en een waardevolle dagbesteding hebben, zoals werk en/of onderwijs.
- Het vraagt toegankelijke voorzieningen (zoals scholen, winkels, parkeerfaciliteiten, openbare (speel)plaatsen, groen en openbaar vervoer) voor alle groepen en voorzieningen en het tegengaan van uitsluiting.
- Het vraagt bevorderen van sociale steun, wederkerigheid in relaties, verbondenheid en wederzijds respect. Zoals de aanwezigheid en kwaliteit van buurtcontacten en vormen van burenhulp.
- het inzetten op mogelijkheden en ruimte voor zelfbeschikking, benutten van talenten, met steun vanuit de omgeving.
Actualiteit
We hebben te maken met verschillende maatschappelijke trends: toenemende complexiteit van de samenleving, groeiende achterstanden en ongelijkheden tussen groepen mensen, toename van kwetsbare mensen in wijken, tekorten in zorgkosten en personeel alsook gebrek aan woningen.
Problemen stapelen zich op, sociale-, welzijns-, en gezondheidsproblemen groeien, ongelijkheid in sociaal economische posities tussen mensen stijgt, mensen voelen zich onveiliger en overlast neemt toe. Het is daarom belangrijk om ons te realiseren dat versterking van de leefbaarheid in buurten, wijken en dorpen van essentieel belang is voor een democratische, vitale en veerkrachtige samenleving. De aandacht voor de versterking van leefbaarheid is sinds de coronacrisis toegenomen.
Mogelijkheden vergroten van leefbaarheid en daarmee geluk, gezondheid en welbevinden
De manier waarop de buurt is ingericht kan mensen stimuleren om te bewegen. Dit noemen beleidsmakers een beweegvriendelijke omgeving. Voorbeelden zijn supermarkten aan de rand van de wijk zodat je sneller lopend of fietsend boodschappen kan doen, beleid over verkeer en parkeren om gebruik van de auto te ontmoedigen, verlichting langs fietsroutes om te zorgen dat je in de avond vaker de fiets neemt.
Zo’n beweegvriendelijke omgeving heeft nog meer voordelen. Het verbetert de sociale samenhang, vergroot het welzijn, werkt positief op de prestaties op het werk of school en versterkt de identiteit van de buurt en vergroot de bijdrage van bewoners.
Een mooie stoep, een leuk pleintje, of een pumptrackbaan nodigen uit om naar buiten te gaan en minder de auto te pakken. Als mensen vaker hun tijd buiten doorbrengen, komen ze elkaar ook vaker tegen. Bewoners uit de omgeving maken zo sneller contact met elkaar en dit versterkt het “samenzijn” gevoel en vergroot het gevoel van welbevinden.
De leefbaarheid in onze omgeving is ook beïnvloedbaar. Met een pumptrackbaan zetten we bewoners uit de omgeving aan om tot bewegen. Door de leefbaarheid en het welzijn te verbeteren worden en blijven mensen geestelijk en lichamelijk gezonder.
Gemeente Sluis
Binnen onze gemeente is leefbaarheid en wonen een van de belangrijkste dossiers. De gemeenteraad zet zich in voor het borgen van de leefbaarheid en voorzieningen. Het gaat hierbij om de kwaliteit van scholen, (openbare) voorzieningen in dorpen en wijken, aanbod in diversiteit in sportclubs, theater, zorgvoorzieningen en natuur waar inwoners en bezoekers kunnen vertoeven. Ze willen een leefomgeving waar het aangenaam is en mensen willen wonen.
Door de Burgemeester en Wethouders van de gemeente Sluis is op 9 november 2022 besloten dat:
· medewerking wordt verleend aan ons burgerinitiatief voor het realiseren van een pumptrackbaan voor alle kinderen van de gemeente Sluis.
· zij een overeenkomst sluiten met de Stichting WZL en dat de gemeente het perceel aan de Mettenijedijk (kadastraal perceelnummer OBG 00EN263 te Nieuwvliet ter beschikking stelt voor de pumptrackbaan. Dit voor het algemeen belang van de inwoners van de gemeente en haar tijdelijke inwoners (toeristen en tweede woningbezitters);
· de gemeente na realisatie van de pumptrackbaan het onderhoud van het perceel en de baan voor haar rekening neemt;
· de stichting WZL op en rond de pumptrackbaan ontmoeting bevorderende activiteiten ontwikkelt die bijdragen aan de sociale samenhang, de gezondheid en de leefplezier van de inwoners.
Adres: Dorpsstraat 17
4504 AE Nieuwvliet
Telefoon: 06-30527896
E-mailadres: stichtingpumptrackwzvl@gmail.com
KVK 86050311
RSIN 863.845.095
NL66RBRB8836287468